Skip to main content

Gebouwen

DE AMS IS MONUMENTAAL
Het gebouw aan de Willem Witsenstraat

Op 16 juni 2020 heeft het dagelijks bestuur van Stadsdeel Zuid besloten om de Amsterdamse Montessori School aan de Willem Witsenstraat 14 aan te wijzen als gemeentelijk monument. Dat gebeurde op verzoek van Erfgoedvereniging Heemschut en bureau De Onderste Steen. Ons bestuurslid Olaf Gipser was namens de AMS gesprekspartner in de overleggen tussen gemeente en verenigingen.

De meesten van u weten vast dat ons gebouw niet zomaar een gebouw is. In 1983 werd het samen met dat van de Willemsparkschool ontworpen en voltooid door de architect Herman Herzberger, bekend van onder meer TivoliVredenburg in Utrecht. Kenmerkend voor deze voorbeelden van het architectonische structuralisme is het gebruik van betonsteen en de samenhang tussen het ontwerp van exterieur en interieur, dat zelfs tot op het niveau van het schoolmeubilair werd uitgewerkt.

Naast de architectuurhistorische waarde is de cultuurhistorische waarde ook van groot belang geweest voor de benoeming tot monument. Zo geeft het gebouw een fysieke uitdrukking aan de ontwikkelingen in het hedendaags onderwijs waarbij de nadruk op klassikaal onderwijs verschoof naar individueel en zelfstandig werken. Het structuralisme was ook een antwoord op de vraag naar meer fysieke openheid in schoolgebouwen en meer transparantie, interactie en flexibiliteit in het onderwijs. Herzberger speelde in op die wensen door een uitgekiend spel van zichtlijnen en split-leveloplossingen. Verder gaf hij het interieur een speels karakter met elementen als kleine afgeschermde zithoeken, brede vensterbanken en de combinatie van duurzaam hardhout en beton.

Dat het gebouw nu een gemeentelijk monument is betekent niet dat er helemaal niets meer mee mag gebeuren. Regulier onderhoud en aanpassingen blijven mogelijk, zolang ze de monumentwaarden niet aantasten. Ondanks verschillende ingrepen in het verleden zijn beide scholen en het gedeelde schoolplein nog steeds gaaf en goed herkenbaar. Het kunstwerk op het plein tussen beide scholen (de keien en bankjes van graniet) van beeldhouwer Gerard Höweler vormt daarbij een bijzonder verbindend element.

DE ONDERBOUW OP DE ALBRECHT DÜRERSTRAAT

In 1935 bouwde De Amsterdamse Montessorischool een nieuwe school in de Albrecht DürerstraatDeze ‘voorbereidende school’ was bedoeld voor kleuters. De architect was W. van Tijen, die voor zijn ontwerp in Parijs met een Prix d’ Excellence bekroond werd. Het gebouw kreeg het karakter van een openluchtschool, met een ruime tuin op het zuiden, balkons met bloembakken, een dakterras en openluchtklassen. De tuin was het domein van biologieleraar Dr. A. Portielje, bekend van Artis en aanhanger van Maria MontessoriOp dit kleine stukje grond stonden veel vruchtbomen en er werden perkjes met bloemen aangelegd en ook een vijver met een moeras met een diep gedeelte waarin vissen zwommen.  

ERFGOED VAN DE WEEK OVER DE APOLLOSCHOLEN

De hal met de amfitheatertrap vormt het centrale hart van de school |

Foto: Monumenten en Archeologie (2020)

Zoals u vast weet, zijn uw beide schoolgebouwen onlangs aangewezen als gemeentelijk monument. Deze week staan de Apolloscholen centraal in onze rubriek Erfgoed van de Week. In de rubriek Erfgoed van de Week delen de erfgoedexperts van Monumenten en Archeologie van de gemeente Amsterdam elke week een bijzondere archeologische vondst, vindplaats, voorwerp, monumentaal gebouw of historische plek in Amsterdam.

Hierbij de link naar het artikel

 

Nieuw schoolplein herfst 2021!

Ons schoolplein wordt groen in de herfst!

Goed nieuws! Het definitief ontwerp voor het schoolplein is goedgekeurd en dat betekent dat we echt van start kunnen. Samen met de Willemsparkschool gaan we het schoolplein groener, educatiever, mooier, spannender en duurzamer maken. Het wordt een uitdagende en uitnodigende speelplek voor onze kinderen.

De renovatie wordt voor een groot gedeelte betaald uit subsidie van de gemeente. De scholen zelf leggen ook een aanzienlijk deel bij. We verwachten medio oktober te starten met de werkzaamheden.

Om het schoolplein te voorzien van extra’s zoals mooie speeltoestellen en moestuinen zoeken we nog sponsoren. Wellicht dat we daarvoor in de nabije toekomst met de kinderen een actie gaan organiseren. En als jullie suggesties hebben over sponsoring (particulier of als bedrijf) dan horen wij dat uiteraard graag. Jullie kunnen een e-mail sturen aan caroline@de-ams.nl

Hieronder het ontwerp van Smartland van het nieuwe schoolplein. Bij het ontwerp is bijzonder goed nagedacht over de aansluiting bij onze monumentale schoolgebouwen van Herzberger. Wij zijn nu al heel trots op ons mooie nieuwe plein!