Geschiedenis van de AMS
In het schooljaar 2016-17 hebben wij het 100-jarig bestaan van de Amsterdamse Montessori School gevierd. De AMS is een bijzondere school, die al meer dan een eeuw staat voor echt Montessori-onderwijs. Waardevolle tradities houden wij in ere en tegelijkertijd staan we midden in de maatschappij en zijn we volop in ontwikkeling.
In 1916 begon Mej. C.W. Tromp een kleuterklasje met 15 leerlingen in de Van Breestraat 129. Hiermee begon de toepassing van de Montessorimethode in Amsterdam. In 1920 verhuisde dit klasje naar een nieuw herenhuis in de De Lairessestraat 157, nadat enige tijd tevoren de particuliere ‘Vereniging De Amsterdamsche Montessorischool’ was opgericht.
In 1935 bouwde De Amsterdamse Montessorischool een nieuwe school in de Albrecht Dürerstraat. Deze ‘voorbereidende school’ was bedoeld voor kleuters. De architect was W. van Tijen, die voor zijn ontwerp in Parijs met een Prix d’ Excellence bekroond werd. Het gebouw kreeg het karakter van een openluchtschool, met een ruime tuin op het zuiden, balkons met bloembakken, een dakterras en openluchtklassen. De tuin was het domein van biologieleraar Dr. A. Portielje, bekend van Artis en aanhanger van Maria Montessori. Op dit kleine stukje grond stonden veel vruchtbomen en er werden perkjes met bloemen aangelegd en ook een vijver met een moeras met een diep gedeelte waarin vissen zwommen.
Op 24 november 1944 werden twee Middelbare schoolgebouwen in de Euterpestraat, waar de Gestapo gevestigd was, door de Engelsen gebombardeerd. Dit gebeurde vlakbij de Albrecht Dürerstraat. De ravage was groot; alleen het geraamte van de kleuterschool (beton en staal) stond er nog. In 1945 werd de school o.l.v. architect J. Baanders Jr. hersteld.
Er waren vergevorderde plannen voor een heel nieuw schoolgebouw in de Euterpestraat (nu Gerrit van der Veenstraat). Daarom verlieten de lagere schoolklassen (nu midden- en bovenbouw) begin jaren ’60 het gebouw in de De Lairessestraat en kwamen terecht in een noodgebouw aan de Apollolaan, naast waar tegenwoordig het Hilton hotel staat. De school in de Euterpenstraat is echter nooit gebouwd.
Uiteindelijk bouwde Herman Hertzberger tussen 1980 en 1983 de twee Apolloscholen. De Amsterdamse Montessorischool had nu eindelijk een heel nieuw eigen schoolgebouw! In deze typische Herzbergergebouwen staan de groepslokalen in nauwe verbinding met de rest van de schoolomgeving, zodat er zowel binnen als buiten het lokaal gewerkt kan worden. In dit gebouw zaten naast de midden- en bovenbouwklassen tot in de jaren ’90 ook twee onderbouwklassen. Later werden alle kleuterklassen samengebracht in het geheel gerenoveerde gebouw aan de Albrecht Dürerstraat.
Na de kleutertijd maken de jonge AMS-ers niet alleen een overstap van onder- naar middenbouw. Zij verhuizen ook naar het andere gebouw aan de Willem Witsenstraat, waar zij de rest van hun schooltijd aan de Amsterdamse Montessorischool zullen gaan doorbrengen!
Montessori’s uitspraak ‘leer mij het zelf te doen’ staat op onze school al een eeuw centraal. De samenwerking tussen een bevlogen team, ouders die bewust voor onze school kiezen en kinderen die zich in vrijheid kunnen ontwikkelen maakt dat wij ook de komende 100 jaar de bijzondere school kunnen blijven die we zijn!